Uw-Belastingspecialist.nl

Bent u particulier en heeft u zonnepanelen dan kunt u de btw op de aankoop en montage terug vragen van de Belastingdienst. 

Eenvoudig

Dit belastingvoordeel voor de consument is mogelijk gemaakt door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie (het zogenaamde Fuchs-arrest – 20 juni 2013, zaak C-219/12) en is met terugwerkende kracht toe te passen op uw zonnepanelen. Consumenten die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen hebben laten installeren vallen helaas buiten deze regeling. Er zijn ondertussen op internet allerlei partijen die aanbieden om de teruggave voor een bedrag van 100 tot 150 euro te regelen. Maar het terugvragen van de btw op uw zonnepanelen-systeem is zo eenvoudig, dat u dat gemakkelijk zelf kunt doen. Het is vergelijkbaar met het aanvragen van subsidie op zonnepanelen die tot augustus 2013 nog beschikbaar was.

De procedure is dat u zich bij de belastingdienst moet melden als ondernemer. Dit kan niet bij de Kamer van Koophandel.
Nadat u een BTW-nr hebt kunt u de betaalde BTW terugvragen in de aangifte Omzetbelasting.
 
In de aangifte moet rekening worden met het privé BTW-voordeel. Een forfaitair bedrag gebaseerd  op het vermogen (Wp).
 

Ontheffing administratieve stappen zonnepanelen

In theorie moet iedereen die zonnepanelen koopt voortaan btw-aangifte doen, maar door gebruikmaking van de KOR regeling hoeft er geen Omzetbelasting te worden betaald. Ondernemers die in de KOR regeling vallen kunnen een aanvraag doen tot ontheffing van de  administratieverplichting. In de praktijk vallen alle particulieren met zonnepanelen onder die regeling. 

Wilt u nadere informatie of hulp dan kan ik deze administratieve rompslomp van u overnemen.