Uw-Belastingspecialist.nl

Wat is Omzetbelasting
Omzetbelasting (OB) (ook bekend als BTW) is de belasting die je klant betaalt over de door in rekening gebrachte dienst of levering van goederen. Deze verhoging mag je een poosje beheren en draag je naar verloop van tijd af aan de belastingdienst. De betaling voor de verleende dienst of geleverde goederen zijn voor jouw. Ondernemers verrekenen de aan hun in rekening gebrachte OB (voorbelasting) op hun inkopen en zakelijke kosten met de af te dragen OB. 
Per maand, per kwartaal of per jaar doe je aangifte OB, en draag je de OB af aan de belastingdienst. 

Je kunt bijvoorbeeld de BTW aftrekken voor…
– Inkopen
– Bedrijfskosten
– Investeringen

Niet alle BTW mag je aftrekken…

Van een aantal uitgaven mag je de BTW niet aftrekken. De kosten kunnen overigens wel als bedrijfskosten (dus zakelijk) van de winst aftrekbaar zijn. Dit staat los van de BTW.

Niet aftrekbaar zijn…
– Privé aankopen
– Uitgaven voor vrijgestelde omzet
– Verteringen in de horeca of benzinestation
– Verteringen verzorgd via catering in een ruimte die daar speciaal voor is ingericht.

Voor wie is de aangifte OB

Je bent BTW-plichtig als je zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent en hier inkomsten uit hebt. De Belastingdienst beoordeelt of je ondernemer bent voor de BTW.  BTW-plicht ontstaat zowel bij ‘Winst uit onderneming’ als bij  ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’ . De BTW staat los van de criteria die gelden voor ondernemers.  Na de inschrijving van je bedrijf bij de kamer van koophandel krijg je automatisch bericht. Op de site van de belastingdienst kan je zien waar de Belastingdienst op let bij deze beoordeling.