Uw-Belastingspecialist.nl

Wat is Omzetbelasting

Omzetbelasting (OB) (ook bekend als BTW) is de belasting die je betaalt over je omzet.  Op je factuur bereken je over de geleverde diensten of producten een toeslag de OB. Dit bedrag draag je af aan de belastingdienst.
Per maand, per kwartaal of per jaar doe je aangifte OB, en draag je de OB af aan de belastingdienst. De BTW (ook wel voorbelasting) die je op je inkopen en zakelijke kosten hebt betaald mag je aftrekken. Je moet hiervan wel een factuur hebben die voldoet aan de factuur eisen.

Je kunt bijvoorbeeld de BTW aftrekken voor…
– Inkopen
– Bedrijfskosten
– Investeringen

Niet alle BTW mag je aftrekken…

Van een aantal uitgaven mag je de BTW niet aftrekken. De kosten kunnen overigens wel als bedrijfskosten (dus zakelijk) van de winst aftrekbaar zijn. Dit staat los van de BTW.

Niet aftrekbaar zijn…
– Privé aankopen
– Uitgaven voor vrijgestelde omzet
– Verteringen in de horeca of benzinestation
– Verteringen verzorgd via catering in een ruimte die daar speciaal voor is ingericht.

Voor wie is de aangifte OB

Je bent BTW-plichtig als je zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent en hier inkomsten uit hebt. De Belastingdienst beoordeelt of je ondernemer bent voor de BTW.  BTW-plicht ontstaat zowel bij ‘Winst uit onderneming’ als bij  ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’ . De BTW staat los van de criteria die gelden voor ondernemers.  Na de inschrijving van je bedrijf bij de kamer van koophandel krijg je automatisch bericht. Op de site van de belastingdienst kan je zien waar de Belastingdienst op let bij deze beoordeling.